dimarts, 19 de maig del 2009

Història Danone

Em poso a investigar sobre la vida d'aquest home i em sorprenc amb la seva increïble vida associada al iogurt. Darrere de cada gran història s'amaga un home excepcional.

La història de Danone es va iniciar als baixos d'un humil immoble de Barcelona, al carrer dels Àngels (la placa que recordava que en aquell lloc s'havia fet el primer Danone, va desaparèixer fa alguns anys), on ISAAC CARASSO va començar a fabricar iogurts al 1919, seguint les investigacions del Premi Nobel de Medicina Metchnikof que lloava les propietats del iogurt.

Tenia clar des del principi que el suport del món científic podria ser fonamental per aconseguir l'èxit. Va aconseguir l'aval de la classe mèdica barcelonina i, de, aquesta forma, els iogurts que fabricava van començar a vendre's a partir de 1923 exclusivament en farmàcies (en envasos de porcellana).

La marca es va elegir pel sobrenom familiar del fill d'Isaac, Daniel "DANON" (com a mi em diuen Lucho, de Lluís).

El 1931 apareix la primera furgoneta de repartiment; en 1949 el iogurt enriquit envasat en un envàs de vidre, el 1968 apareix el primer anunci de Danone en TVE.

Els Danone es venen ara a tots els supermercats, però la filosofia que els va portar ràpidament a l'èxit continua vigent: contribuir a millorar la salut dels seus clients.

Seguint la història, al 1929 els Carasso es van traslladar a França, on va Isaac va fundar una altra empresa per desenvolupar la marca Danone, que continuava fabricant també a Barcelona.
El 1939 va morir el seu pare, amb la qual cosa es va convertir en el cap visible de la companyia. Tanmateix, es va exiliar els Estats Units en esclatar la Segona Guerra Mundial i va delegar la direcció de l'empresa a persones de la seva confiança, tant a França com a Espanya. Acabada la Guerra mundial, Carasso va tornar a Europa.

A partir dels anys seixanta, Danone va començar a expandir-se per tot Espanya. La decisió de la companyia de diversificar els seus productes van ser clau en el seu creixement. Així, en van aparèixer 1955 els primers iogurts amb aromes, el que va ser seguit del llançament d'altres derivats lactis, com els formatges frescos, els flams, la crema, el mató, el Dan´up, etc. Paral·lelament les instal·lacions industrials de la companyia es van anar modernitzant a bon ritme i es va instal·lar les seves fàbriques per tot el país.

Daniel, President d’honor de Danone, es passava tot el temps entre Barcelona i París, i finalment ha mort en aquesta última ciutat, com deia als 103 anys d'edat. Jo crec que viscut tants anys perquè s'alimentava de molt iogurt.



Precisament, la marca DANONE compleix aquest any el seu 90 aniversari.


4 comentaris:

  1. Molt interessant, sí senyor! :-)

    ResponElimina
  2. Me'n recordo de petit el clic, clic, clic... de la collereta escurant el potet de vidre del iogurt. Després sempre agafavem els silenciosos de plàstic... i no sé per què perquè encara en venen de vidre i eren més divertits...

    Bon post!

    ResponElimina
  3. M'agrada molt el post Lucho.
    Crec que és molt interessant conèixer la història d'una de les marques CATALANES més importants. Perquè no hem d'oblidar que dintre d'aquest món globalitzat que vivim i amb tantes multinacionals a arreu de la terra també hi ha empreses catalanes que tenen el seu lloc al món com Danone i Chupachups i és bo conèixer aquestes empreses i intentar en la mesura del possible contribuir en aquest èxit amb el nostre granet de sorra. Per exemple abans de comprar un iogurt Pascual el compres Danone que al cap i a la fi estas contribuint al desenvolupament de d'indústria catalana.

    ResponElimina
  4. ei lucho, tinc entès, com tu be dius, que Danone el va posar en honor al seuu fill Daniel. Pro el que em van explicar quant hi vaig anar de visita amb l'escola fa anys, es que Danone prové de DAN (daniel) ONE (numero 1), és a dir: daniel el numero u, o el millor, fent referencia a l'amor que tenía el pare pel fill.
    tito pullo, un nou lector.

    ResponElimina

Moltes gràcies per els vostres comentaris. M'agrada molt que em comenteu!