Aquest post (escrit) l'escric jo, però el tema me l'ha donat en David Pinheiro.
Les llengües són les coses que fem servir per comunicar-nos: Anglès (que és la llengüa universal, que vol dir que és la llengüa que en teoria hauria de saber tothom, perquè és molt útil quan vas a un país que no en saps la llengüa, per això ens la fan aprendre al cole) o el nostre ididoma, el
català.
Parleu algun idioma més que no sigui ni el català ni el castellà ni tampoc l'anglès?
La gran majoria de llengües tenen moltes curiositats:
Sabies que els esquimals tenen més d'una trentena de paraules diferents només per a dir "blanc"? I que, també en esquimal, hi ha més de cent maneres diferents de dir que neva?
I sabies que els àrabs tenen una paraula per referir-se a les potes de davant d'un camell i una altra per a les potes del darrere? Tot això m'ho va enviar en David, el mateix que m'ha proposat aquest post, esque a ell li fascinen les llengües!! El seu blog: Dossier Virtual
Encara que no ho sapigueu hi ha moltíssimes llengües en tot el món, moltes més de les que us immagineu. L' escriptura va començar a existir l'any 3000 aC més o menys, que és quan comença la primera era de la nostra història.
Avui, com que estem parlant sobre la llengua posaré un acudit sobre llengües:
Estaven un pagès i el seu fill laurant un camp, quan va arribar un turista i adreçant-se al pare li digué:
- Do you speak english?
- No entenc res- va contestar el pagès-
- Parla italiano?- provà l'estranger.
- No sé què diu, aquest - fa el pare.
- Parlez vous français? - insistí el turitsa.
- Que no sé res, jo. Deixim treballar!
El turista se n'anà i el fill comentà al seu pare:
- Quina sort, aqust home, que sap tants idiomes!
- Bah, però si no se l'entén res! - va respondre el camperol.
dijous, 2 d’abril del 2009
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Podries posar al bloc/g alguna altra pel·lícula com aquella que vas fer dels "clics" de playmòbil! Estava molt i molt bé!!!
ResponEliminaLluís, quin honor! Si surto al teu bloc, aviat seré ben famós! ;-D
ResponEliminaMoltes gràcies per haver fet cas del meu suggeriment! Les llengües sempre donen marge a reflexions molt interessants.
Això sí, m'has creat un petit dubte... Segurament devies voler dir que eren els sistemes d'escriptura els que s'havien creat cap a l'any 3000 a.C. i no pas les llengües, oi que sí? Ho dic perquè les llengües no se sap ben bé quan sorgeixen ni des de quan l'home les fa servir, però segur que fa molt i molt de temps que existeixen. I l'any 3000 a.C. segur que ja existien perquè és quan es comencen a arreplegar unes tribus en una determinada zona de la Mediterrània, l'Hèl·lade, la qual, amb el temps, esdevindria un imperi molt important: la famosa Grècia, amb els seus déus, el seu teatre i els seus temples! I aquella gent, fins i tot quan encara no es deien grecs, ja devien ser molt intel·ligents, i encara que no tinguessin forma d'escriure, de ben segur que ja parlaven entre ells perquè als grecs (i als pobles que els van precedir) els agradava molt parlar i filosofar sobre coses profundes! :-) Eren ben curiosos, aquests grecs...
En quant als sistemes d'escriptura (el nostre alfabet, per exemple, o els jeroglífics de l'antic Egipte, etc), tot apunta que el primer de tots es va inventar a l'antiga Mesopotàmia (l'actual Iraq, si fa no fa) alguns anys després del 3500 a.C. Tots els altres (com a mínim els del món occidental i del pròxim orient antic) es van inventar a partir d'aquest sistema únic. Aquesta és, en grans trets, la teoria de l'origen monogenètic de l'escriptura. "Monogenètic" és una paraulota que sembla complicada però tampoc ho és tant: "mono" significa "1" i "genètic" ve de "gènesi", que significa "creació". Aleshores, "mono" + "genètic" = una creació, una única creació per a tots els sistemes d'escriptura. Veus? ;-)
Per cert, també hi ha una teoria monogenètica per a les llengües. És una teoria hipotètica, és a dir, una hipòtesi que no es pot comprovar i és molt probable que estigui completament equivocada, però, ailàs!, als científics els agrada inventar-se teories!... :-) Si entres al meu blog i cliques sobre la imatge que hi surt, es farà més gran i podràs veure com moltes de les llengües actuals tiren enrere en el temps fins que arriben totes a un mateix estadi que es diu "protoindoeuropeu" o, simplement, "indoeuropeu". I si t'hi fixes, allà diu posa que l'indoeuropeu es parlava aproximadament l'any 5000 a.C.!